top of page

Brigitte 
GZ-Psycholoog

  • Black Instagram Icon

Klachtenregeling

"Ik vind het belangrijk dat je je gehoord en prettig voelt tijdens onze samenwerking. Toch kan het gebeuren dat je ergens niet tevreden over bent. Op deze pagina lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt over de behandeling of de werkwijze binnen de praktijk. We kijken graag samen naar een oplossing, maar als dat niet lukt, zijn er ook externe mogelijkheden via een onafhankelijke klachtenfunctionaris of geschillencommissie. Hier vind je alle stappen en contactinformatie om je klacht op de juiste manier in te dienen."

De Wkkgz-klachtenregeling: sinds 1 januari 2017 is de klachten-en geschillenregeling van kracht in het kader van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg. Deze regeling geldt voor:

  •  Volwassenen (18 jaar en ouder)

  • Jongeren onder de 18 die hun behandeling zelf (of hun ouders) betalen

​

De klachtenregeling
Bent u ontevreden over uw behandelaar? Dan kunt u het volgende doen.
 
Stap 1: bespreek uw onvrede met de behandelaar
Als u een klacht hebt over uw behandelaar of de behandeling, dan kunt u die in eerste instantie het beste met hem zelf bespreken. Soms kan een gesprek over uw onvrede verheldering geven.
 
Stap 2: schakel een klachtenfunctionaris in
Soms is het lastig om met de behandelaar zelf in gesprek te gaan. Of u krijgt onvoldoende gehoor. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een klachtenfunctionaris van de LVVP vragen om te bemiddelen. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk en kiest geen partij. Het doel van de bemiddeling is om er samen uit te komen c.q. tot een oplossing te komen.

Omdat het voor vrijgevestigde ggz-professionals ondoenlijk is om per praktijk een eigen klachtenfunctionaris te hebben, maakt de LVVP gebruik van de professionele klachtenfunctionarissen van Klacht&Company. U kunt hier als cliënt van een LVVP-lid een beroep op doen. De klachtenfunctionarissen zijn zodanig getraind dat zij -naast de eerste klachtopvang- kunnen bemiddelen bij de afhandeling van uw klacht.

​

Een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris

​

Een klacht indienen gaat als volgt:

​

De geschillencommissie
Is uw klacht daarmee niet verholpen? Of kan in uw situatie niet van u worden verwacht dat u de klacht met uw behandelaar en/of de klachtenfunctionaris bespreekt? Dan kunt u uw klacht voorleggen aan De Geschillencommissie vrijgevestigde ggz-praktijken in Den Haag. Deze geschillencommissie doet een
bindende uitspraak. Die uitspraak kan ook gaan over een eventuele schadeclaim tot maximaal € 25.000. LVVP-leden zijn aangesloten op De geschillencommissie Zorg in Den Haag. De geschillencommissie heeft een digitaal portaal ingericht voor patiënten van vrijgevestigde psychologen/psychotherapeuten.
De Geschillencommissie voor Vrijgevestigde ggz-praktijken is digitaal bereikbaar en per post via postbus 90600, 2509 LP Den Haag. Aan het gebruik van de geschillencommissie zijn kosten verbonden.
 
Tuchtrecht
Gz-psychologen, psychotherapeuten en klinisch (neuro)psychologen vallen ook onder het tuchtrecht. Dit is geregeld in de Wet BIG. U kunt uw klacht dus ook indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Meer informatie vindt u op de website van het tuchtcollege.

© 2025 by The Branding Room.

bottom of page